Kremlor!

Vi tillbaka från vår första riksträff någonsin!
Helgen var otroligt lyckad med mycket intressanta workshops, föreläsningar och härligt snack runt lägerelden. En sammanfattning kommer snart med massor av bilder så häng kvar för den!

Nu kommer vi att köra en serie av svampinformation med hjälp av vår föreningsmedlem Aleks Tudzarovski, svampexpert extraordinaire som gästbloggare.

Som utlovat kommer här del 1 i den här veckans tema, matsvamp i skogen! Jag tänkte börja med en svampsort som jag även tog upp på riksträffen för er som hade möjligheten att vara där.

Innan det vill ja först ta upp den lilla regeln som ja även tog upp på träffen, det vill säga:

“Undvik svamp med VIT hatt och VITA skivor, samt BRUN hatt och BRUNA skivor”

Följer man denna lilla regler så klarar man sig ifrån dom absolut dödligaste svamparna.

Kremlor!

Kremlor är en av våra vanligaste svampsorter i skogarna och passar väldigt bra som matsvamp eftersom de oftast inte är maskätna eller angripna. Smaken är mild och lite nötig överlag, men den skiljer sig lite mellan olika sorters kremlor. Dom växer oftast nära varandra och är så pass stora att man fort får ihop till en måltid eller tre.

Kännetecken för kremlor är.

-Vita eller ljusa (gräddfärgade) skivor
-Har INTE ring på foten som t.ex flugsvampar har
-Foten är slät
-Avger inte vätska vid snitt eller tumning.
-Hela svampen är spröd, dvs den går att smula likt färskost och går INTE att dra sönder i fibrösa delar (tänk bananskal)

Hattfärg variera kraftigt, allt från ljusa till svarta nyanser, följer man dock nyckeln här ovan, råkar man aldrig på något annat än just en kremla.

Ingen kremla är giftig, däremot är vissa lämpliga som mat, andra inte.För att ta reda på om just den kremlan du har i din hand är ätlig, bryt av en bit på hatten, lägg tungan mot snittytan och smaka, bränns det inte eller smakar obehagligt, är den helt säker att äta.

För mer information om kremlor, rekommenderar jag Svampguiden!

Snart kommer mera!

Svampiga hälsningar,
Aleks Tudzarovski

 

Share this Post: