Sista dagen på den här veckans tema om svamp! Bilder nederst i inlägget!
Jag tänkte avsluta veckan med en specialare, hela 3 olika arter i ett och samma inlägg!
Vi börjar med Brödticka, Albatrellus confluens!
Brödticka är enkel att känna igen på sin ljusa, franskbrödsliknande färg på hatten och sitt tuviga växtsätt. Det är enligt många en jättegod matsvamp som går att finna i stora mängder och är sällan angripen.
Plocka bara unga exemplar då dom äldre tenderar till att bli beska med åldern.
Brödtickan känns igen på att den har ett väldigt fint rörlager på undersidan och går enbart att missta med sin släkting fårtickan, som även den är ätlig.
Vilket leder mig den andra svampen jag tänker ta upp, Fårticka, Albatrellus ovinus.
Fårticka är precis som brödtickan, en utmärkt matsvamp som har en något gråare hatthud än brödtickan och växer inte lika tuvigt. Karaktärerna är dock desamma, ett tunt, fint rörlager på undersidan av hatten. Notera att rörlagret sitter fast väldigt hårt så svampen upplevs helt slät. Fårtickan, till skillnad från brödtickan, ändrar färg vid upphettning och blir lite blågrön, detta är inget som förändrar matvärdet utan är endast en indikator på vilken av dom två man plockat.
Och the grand finale! Blodriskor!
Det finns två varianter av blodriskor, granblodriska (Lactarius deterrimus) samt tallblodriska (Lactarius deliciosus).
Båda två är jättegoda matsvampar där den senare anses vara den som är godast. Jag föredrar helst att inte ta upp riskor i den här serien eftersom dom, i nästan alla fall kräver en del förarbete för att få dom ätliga, detta gäller dock INTE för blodriskorna. Dom är dessutom väldigt enkla att känna igen på sin orangea färg, sin orangea saft och att dom alltid växer ihop med tall eller gran. Du behöver INTE kunna skilja dom åt för att äta dom.
Riskor generellt kännetecknas av att dom blöder vid skrapning eller brytning av svampen. Blodriskorna blöder även dom, dock är det bara dessa som blöder med en orange saft som sedan blir grön efter en stund. När jag säger att dom blöder, så menar jag exakt det! Skrapa lite på skivorna på undersidan av hatten med en vass kniv och svampen släpper en färgad saft, precis som att den blöder!
Det var allt för mig och den här veckans tema! Jag hoppas att ni funnit det intressant, lärorikt och att det gett er lite mod att plocka lite fantastiskt god svamp under skogsvistelsen, det är ett utmärkt komplement till det mesta du kan laga över öppen eld.
Har ni frågor, vill veta mer om något jag skrivit den här veckan, fråga om svamp i allmänhet eller synnerhet, är ni välkomna att skriva antingen här eller i gruppen svamp-klapp här på facebook (skamlös reklam) där vi hjälper till med identifiering av allt du hittar i svampväg i skogen.
Tack för möjligheten
Aleks
Fårticka